Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Napelemes rendszerek


Napelemes rendszerek

Az elektromos áramot előállító napelemeket gyakran összekeverik a napkollektorokkal, amit a háztartásban a meleg víz létrehozására használatnak és más a működési elvük. Az elektromos áram előállítása bonyolultabb feladat.

Vajon a napelem hogyan készíti el a szükséges energiát?

A napelemek a kristályos technológia esetén nagy tisztaságú szilícium cellákból épülnek fel, melyek sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra. A napfény fotonjai a napelemekbe ütköznek. A napelem a fotonok energiáját felhasználva elektronjait mozgásba hozza, amely egyenáramot hoz létre. Minél nagyobb a napsugárzás energiája, annál több energiát nyel el a napelem, ez által annál erősebb áramot képes előállítani.

 

 

A napelem árama az inverteren és egyéb biztonsági berendezéseken folyik keresztül. Az inverter az egyenáramot (DC) váltakozó árammá (AC) alakítja. Azért fontos ez mivel a háztartási berendezések jelentős része az épületekben kialakított konnektorból jövő váltakozó árammal (AC) működnek.

Lehetőség van a termelt elektromos áram eladására a szolgáltató részére, ha a rendszer hálózatra van csatlakoztatva. Hálózatra csatlakoztatott üzemmód esetén az áramszolgáltató felszerel egy külön erre a célra telepített mérő órát, mely a napelemek által termelt energiát méri. Segítségével a szolgáltató és a berendezés tulajdonosa mérni tudja az átadott villamos energia mértékét ez által kiszámítható, hogy milyen értékű energiát továbbított a hálózatba.