Változás az áramátvételi elszámolásban

Változás az áramátvételi elszámolásábanA családi házak napelemes rendszer telepítésére vonatkozóan módosították a támogatásról szóló kormányrendeletet 2020 decemberében.

 

 

 

 

 

Ez a rendelet kizárólag az Otthonfelújítási Támogatás keretében telepített napelemes rendszerekre vonatkozik! Amennyiben napelemes rendszer telepítése után 2021. június 30-áig megtörténik a szerződéskötés az áramszolgáltatóval, akkor még a jelenlegi szaldós elszámolás marad érvényben, az ezt követően megkötött szerződéseknél pedig már a bruttó elszámolást kell alkalmazni. Átlagosan 4 hónap telik el a napelemes rendszer megrendelése és a kivitelezést követő áramszolgáltatói szerződés kézhezvétele között. Emiatt azt javasoljuk, hogy amennyiben otthonfelújítási támogatásból tervez szaldós elszámolású HMKE rendszert megvalósítani, annak engedélyeztetését és kivitelezését február 15-ig rendelje meg tőlünk!További információk:

- Napelemes rendszerrel kapcsolatos módosítás

Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik még akkor is, ha a támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén, 2021. június 30. után nyújtják be. Ebben az esetben nem kell majd csatolni a kérelemhez a Rendelet – 2021. július 1-je után hatályba lépő – 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat, de szükséges lesz a kivitelező azon nyilatkozata (a 9. § (3) bekezdés s) pontja alapján), miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve a 450.000 Ft/kWp összeget nem haladja meg.

 

- A lakásban, amelyben élünk nem vagyunk bejelentkezve, de ha átjelentkezünk, akkor mikor kezdhetjük a felújítást?

A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában fenn kell állnia az 1 éves lakóhely feltételének, tehát a benyújtást megelőző egy éven túli bejelentési időnek.

 

- Mi történik, ha az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve meghaladja a 450.000 Ft/kWp összeget?

Az elszámolandó számla nem tartalmazhat a fajlagos költségkorlát feletti összeget, a 450.000 Ft/kWp feletti összegről benyújtott számlák teljes egészében elutasításra kerülnek.

 

- Együtt élő házastársak esetén van-e lehetőség arra, hogy csak az egyikünk igényelje az otthon-felújítási támogatást?

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő igénylő – azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként – igényelhetik, így nincs lehetőség arra, hogy csak az egyik fél igényelje a támogatást.

 

- 2020. évben vásároltunk ingatlant, amely felújításra szorul, ezért nem lehet beköltözni. Ebben az esetben is vonatkozik az 1 éves időtartam?

NEM, az 1 éves időtartamra vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni, ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, a lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor. Ugyanakkor, ha a tulajdonváltás a Ptk. szerinti hozzátartozók között történt, akkor a már támogatással érintett lakásra a tulajdonváltással sem igényelhető újabb támogatás.

 

- A lakásunk jelzálogjoggal terhelt. Jogosultak vagyunk-e a támogatásra?

IGEN, a rendelet szerint nem kizáró ok, ha a lakás hitel miatt jelzálogjoggal terhelt.

 

További információért látogasson el a Magyar Államkincstár weboldalára!

 

Forrás: allamkincstar.gov.hu