Németország leckéztet napenergiából

Németország a világot leckézteti napenergiából2013-ra Németország napenergiából fedezte teljes országos energiaigényének 40 százalékát. 2022-ig bezárják az összes atomerőműveiket, és a teljes gazdaságuk energiaigényét átállítják

 a megújuló energiákra. Összefoglaljuk az 5 legfontosabb dolgot, amit a német napenergia hasznosításról tudni kell.

 

A német energiamix: 40 százalék napenergia

 

Németországban 2013. július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 százalékát a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű solar cellákból állították elő. A 23,9 GW csúcsteljesítmény, amit 13:45 körül regisztrált az SMA Solar Technology realtimeban működő rendszere, azt jelenti, hogy a csúcsidőszakban Németország 60 GW energiaszükségletének mintegy 40 százalékát napenergiával termelték meg. Bővebben itt olvashat a témáról >>

 

Az alábbi grafikon 2014-re már 50 százalékra teszi a napenergia aránya a német energiamixben (a nyári időszakban):

Németország a világot leckézteti napenergiából

 

Ők hasznosítják a legtöbb napenergiát a világon

 

Németország világelső mind az 1 millió főre jutó naperőművek száma, mind a naperőművek által előállított összes energiamennyiség tekintetében. Az alábbi grafikon a világ országainak napenergia termelését mutatja be egy millió főre vetítve. A listán első Németország, Csehország a negyedik, Bulgária a hatodik. Magyarország alulról a nyolcadik a listán, mivel napenergia hasznosítása szabad szemmel alig látható.

Németország a világot leckézteti napenergiából

Az alábbi képen egy érdekesség látható: a világ új telepítésű naperőművei által megtermelt energiamennyiséget tekintve Bulgária 2012-ben átvette a vezetést Németországtól (1 millió fő / megawatt): 

Az alábbi képen egy érdekesség látható: a világ új telepítésű naperőművei által megtermelt energiamennyiséget tekintve Bulgária 2012-ben átvette a vezetést Németországtól (1 millió fő / megawatt):

 

Németországban a napenergia kinyerésének költsége fele akkora, mint az USA-ban

 

A napenergiából előállított villamos áram költsége Németországban kicsivel több, mint a fele az USA-ban előállítottnak. Egy német napelem rendszer telepítése wattonként 2,24 dollárba, míg az USA-ban wattonként 4,44 dollárba kerül.

 

Hatékony állami támogatás a lakosságnak

 

Az állami támogatásnak köszönhetően a világon a legtöbben Németországban vásárolnak napelemet a családi házuk, nyaralójuk tetejére az emberek. Az USA-ban inkább mega-naperőműveket telepítenek, a lakosság számára ott még nem éri meg a napcella használata (a hagyományos energia olcsóbb és a napelemek drágák).

 

A napenergia miatt csökken a hagyományos előállítású áram ára is

 

Németországban a naperőművek telepítése és üzemeltetése rendkívül olcsó. Ezért a szolgáltatók a megtermelt áramot alacsonyabb áron tudják eladni a szabadpiacon, mint a hagyományos módon (pl. gázerőművek által) előállított áramot. Így egyre több energiát vásárolnak tőlük a nagykereskedők, ami hosszú távon a hagyományos előállítású elektromos áram árát is csökkenti.

Németország a világot leckézteti napenergiából

Forrás: www.hvg.hu