Módosult az elosztói szabályzat

Módosult az elosztói szabályzatMódosult az elosztói szabályzat 2020. októbert 30-án. 

 

 

Az elosztó hálózathoz való hozzáférés együttműködési szabályai, mely erősen szabályozza az egyfázisú inverterek alkalmazásának lehetőségeit.

A módosítások többek között az alábbiakat tartamazzák:

"Kiserőművi 5 KVA-es névleges teljesítmény felett előnyös (...). 5 kVA-nál nagyobb névleges teljesítményű, nem inverteren keresztül csatlakozó berendezésnél szükség esetén gondoskodni kell a HMKE zárlati áramának korlátozásáról. Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet."

 

 

Illetve a csatlakozási igény benyújtásával kapcsolatban.

"Az Elosztói Szabályzat 14. sz. módosításának hatályba lépését követő 6. naptári hónap utolsó napjáig az igénylő a korábbi szabályok szerint is benyújthatja a csatlakozási igényét. Ebben az esetben az elosztói engedélyes az igényt befogadja és a korábbi szabályok szerint bírálja el. Az előző bekezdésben írt határidőt követően csak a fent írtaknak megfelelő műszaki tartalmú igényt fogadja be az elosztó."Mindezek azt jelentik, hogy 2021. április 30-ig beadott csatlakozási igény esetén egyfázisú inverter 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra. Április 30 után 2,5kVA felett csak 3 fázisú inverter alkalmazása engedélyezett kisfeszültségű hálózat esetén.

További részletekért látogasson el a https://elmuhalozat.hu/-ra és kattintson az "Elosztói szabályzat 2020.10.30.-tól melléklet"-re vagy kattintson az alábbi linkre, ha közvetlenül a dokumentumot szeretné megnyitni vagy letölteni:

https://elmuhalozat.hu/elmu/file/downloadfile?id=dba55409-13ea-4d3e-b08f-b07b2f66a0cd

 

 

Forrás: elmuhalozat.hu