Feleannyit kell fizetni a napelemek után

Feleannyit kell fizetni a napelemek utánKilogrammonként 114 forintról 57-re csökken a napelemek után fizetendő termékdíj, hamarabb térülhetnek meg a beruházások.

 

A 2015 óta fizetendő összeg megfeleződése várhatóan élénkíteni fogja a napelemek iránti keresletet. A termékdíj összege kilogrammonként értendő; mivel egy napelempanel kb. 20 kg, január elseje után kb. 1140 forintot kell fizetni utána. A termékdíjat a végső felhasználó fizeti. A napalemes rendszerek felszerelése akkor gazdaságos, ha a háztartás villanyszámlája eléri a havi 6-7 ezer forintot, ekkor 6-7 szolárpanelt érdemes beszerezni.

 

A kereslet élénkülése ugyanakkor azon is múlik, hogy mennyire támogatják a megújuló forrásból származó energia előállítását. Múlt év végéig pl. garantált ár mellett lehetett garantált áramvételt igényelni, viszont 2017 elejétől csak a Metár rendszerén belül lehet támogatást kérni – írja a Világgazdaság. A Metár, avagy Megújuló Támogatási Rendszer keretében a villamos energiát megújuló energiaforrásból előállító erőművek támogathatóak, a rendszer bevezetése azonban az uniós vizsgálatok miatt jelentősen csúszott, és az 1 megawattosnál nagyobb létesítményekhez még mindig nem lehet támogatást igényelni. A támogató intézkedések többségét azonban nem kommunikálják megfelelően, emiatt pl. a lakossági napelemes rendszerek szaldós elszámolásával vagy az energiahatékonysági projektek nullaszázalékos hitellel való támogatásával is csak kevesen tudtak élni.

 

2030-ig 25 milliárdnyi forintnyi forrás áll rendelkezésre körülbelül 1000 megawatt új zöldkapacitáshoz.

 

Forrás: www.hvg.hu