Esőben is termel egy új napelem

Esőben is termel egy új napelemEz pedig a kínai kutatók szerint bármilyen időjárási viszonyok mellett hasznos lehet. Érdekes fejlesztésről jelent meg egy beszámoló a napokban, amely bizonyos értelemben

 áttörést hozhat a napenergia területén. Bár ezúttal nem a hatékonyság fokozásáról van szó, a hasznos módosítás és kiegészítés révén kevésbé ideális körülmények között is munkába foghatnánk a napelemeket.

 

Egy kínai egyetem kutatócsoportja jelentette be, hogy saját megoldásuk révén az olcsó napelemek akár esős időben is áramot termelhetnek. A részletes jelentés szerint arról van itt szó, hogy az eredetileg az esővíz sótartalmát kémiai reakció, illetve grafénlapok alkalmazása által kiszűrni igyekvő szakemberek napelemmel kombinálták a fejlesztést, ezáltal pedig – legalábbis az előzetes tesztek alapján – 6,53 százalékos hatékonysággal borús, esős időben is áramot termeltek. Mivel maga az esővíz nem tiszta, az ebben lévő só pozitív töltésű ionjait hasznosították, hiszen ezek a grafénréteg elektronjaival együtt elektromos áramot generálnak.

 

Az olcsó napelemet a már említett grafénnel kombinálták, ez utóbbit azonban (a kapacitív érintőképernyőkben is használt) átlátszó indium ón-oxid és műanyag rétegre helyezték fel. A szinte minden időjárásban működő (és hasznos) napelem koncepcióját ezzel sikerült visszaigazolniuk, az elkövetkező időszakban azonban további teszteket kell majd itt elvégezni, hogy javítsanak a hatékonyságon és kisebb esőmennyiség esetén is be lehessen fogni a módosított példányokat. Ebben nyilván segítségükre lesz a grafén árának további csökkenése, amely ezzel egy időben számos eltérő fejlesztés előtt nyithatja meg az utat.

 

Amennyiben a megoldás tökéletesítése sikerül, a teljes ágazat újabb lökést kaphat, bár a napelemek terjedési ütemével jelenleg sincs gondunk – igaz, ez sok esetben még mindig a tekintélyes állami támogatáson múlik, a széles körben való alkalmazás pedig a hagyományos erőművekkel kapcsolatban vet fel további problémákat.

 

Forrás: www.sg.hu