Az IKEA legújabb nagy dobása: ebből a készülékből alighanem mindenki szeretne

Az IKEA legújabb nagy dobásaMár nemcsak megtermelni lehet a villamosenergiát a svéd bútorgyár napelemeivel, 

de az otthoni akkumulátorukkal az eltárolásra is van mód. Így akkor is felhasználható az áram, amikor nem süt a nap, de szükségünk van az energiára.

Ha valamit, hát azt egész biztosan nem lehet mondani az IKEA-ról, hogy ne haladnának a korral. Jó példa erre, hogy olyan bútoraik is vannak, melyek már beépítve tartalmazzák a vezeték nélküli mobiltöltést. De csináltak már hangvezérelhető lámpát, sőt, még a NASA szakembereinek is segített a svéd bútorgyártó.

 

Ide sorolható az is, hogy a napelemek mellé mostantól egy otthoni használatra fejlesztett akkumulátort is bevettek a portfóliójukba, amiben tárolhatjuk a pluszban megtermelt energiát. Mindez azt jelenti, hogy az áramot (először) nem a hálózatra tölti vissza a rendszer, hanem nekünk menti meg, amit később felhasználhatunk, amikor éppen nincs napos idő, de szükségünk van az energiára.

 

Az IKEA korábban is jelen volt már a napelemes piacon, egy időre azonban visszavonultak. Tavaly azonban a Solarcentury nevű céggel közösen vágtak bele (ismét) az üzletbe, és a jelek szerint nagyon is komolyan gondolják a dolgot.

 

A cég a napelemes-akkumulátoros csomagot 6925 fontért (kb. 2,3 millió forint) árulja, de ha a napelem már megvan, 5000 fontból (kb. 1,7 millió forint) "megúszható" a dolog. Mint minden napelemes témánál, fontos szem előtt tartani, hogy befektetésről van szó, amelyért cserébe később erősen 0 felé közelíthető az áramszámla, tehát spórolni lehet vele.

 

Aki még egy kicsit várna a beszerzéssel, annak jó hír, hogy már az utolsó simításokat végzik a 30x olcsóbb napelemeken.

 

Forrás: www.hvg.hu