Az okosbojler olcsóbb és praktikusabb mint az akkumulátor

Az okosbojler olcsóbb és praktikusabb mint az akkumulátorNem kell a drága akku, elég egy alaposan továbbfejlesztett, és rendszerben is működni képes vízmelegítő, és a háztáji erőmű jobban szolgálhatja a család fogyasztási igényeit.

 

 

 

 

 

Ezt ígéri egy francia cég fejlesztése. Ha háztartási méretű energiatermelésről esik szó, automatikusan a háztetőre szerelt napelemek jutnak az eszünkbe. Illetve mostanában az is, hogy a megtermelt energiafelesleg időleges eltárolására használt, ingyenes hálózati feltöltés (és a szaldó elszámolás) időszaka lassan véget ér. Eddig műszakilag a legegyszerűbb megoldásnak az tűnt, hogy a fölös energia betárolását akkumulátorokkal, esetleg hőszivattyú rendszerbe építésével képzeljük el, de egy francia cég elővett egy régi módszert, és “felokosította”.

 

A vízmelegítő (bojler) működési elve egyszerű, ennek korszerűsítése azonban használhatóvá és hasznossá is teszi e berendezést a 21. századi lakóotthonok számára. Legalábbis erre jutott a francia napelempanel-gyártóként ismert Systovi, amely több éves fejlesztő és kutatómunka eredményeként épp a napokban dobta piacra az okosbojlert. A Nantes közelében lévő Carquefou-ban működő cég nagy bejelentéséről elsőként a francia napelemes magazin írt.

 

A Stock-O nevű vízmelegítő lényege, hogy a klasszikus bojler struktúrát modern anyagokból és teljesen zajmentes működési rendszert kialakítva megépítettek egy kis energiatároló rendszert, amely képes a háztartások önfogyasztásának optimalizálása érdekében letárolni, illetve oda-vissza táplálni a napelemes többletáramot. Az okosbojler 200 literes, és a vezérlésének köszönhetően azonnal bekapcsol (elkezdi melegíteni a vizet), ha a háztáji napelemes rendszerben felesleges villamos energiát észlelnek.

 

A melegvíz-termelés nem öncélú, a vízmelegítőt egy app vezérli, amely időjárás-előrejelző rendszert is használ, így előre is kalkulál a tárolandó energia mennyiséget illetően. Például a holnap jó idő és sok napsütés várható, nem tárol be annyi melegvizet, mintha hidegebb, lehűlős holnapnak nézünk elébe - így másnap, miközben a háztartás nagy valószínűséggel kevesebb melegvízzel is beéri, a Stock-O több áramot képes betárolni. A rendszer működése megtekinthető youtube-on, francia nyelven:

https://www.youtube.com/watch?v=qrBr8wumLl0&feature=emb_logo

 

A francia cégnél a tesztek azt mutatták, hogy miközben egy-egy ilyen berendezés naponta több fűtési ciklust képes végrehajtani, akár 10 kWh energiát is eltárol - miközben olcsóbb, mint egy lítium akkumulátor.

 

A 10 kWh energiamennyiség Franciaországban egy négytagú család átlagos napi áramfogyasztása. (Magyarországon ennél kevesebb, 6-8 kWh az átlagos mennyiség.) A Stock-O, ha a hálózattól való teljes függetlenséget nem is célozza meg, drasztikus hatékonyságnövelést lehet vele elérni azáltal, hogy az áram- és melegvíz-szükséglet nagyobb arányban elégíthető ki a saját napelemes rendszer termeléséből, mintha a háztáji erőmű pillanatnyi áramfölöslegét a hálózatba töltenék fel, és később onnan vételeznék vissza.

 

 

Forrás: napi.hu