A napelem után itt az esőelem

A napelem után itt az esőelemEgyre csak gyűlnek az érvek a megújuló energiát kinyerő megoldások mellett: napon, esőben.

 

Bár az elmúlt években óriási fejlődésen mentek keresztül a napelemek – van már például teljesen átlátszó panel és olyan, ami kétszer annyi áramot termel, mint a hagyományos változatok – sokan továbbra is azt mondják, nem elég hatékonyak. Ha nincs elég napsütéses óra, a napelem is feleslegessé válik.

 

Az IFLScience beszámolója szerint a Kínai Műszaki Egyetem kutatói olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően nem csak a fényből, hanem a rá hulló esőből is képes áramot termelni a napelem. Az eszköz alját egy vékony réteg grafénnal vonták be, ami kölcsönhatásba lép az esőcseppekben található pozitív töltésű ionokkal. Vagyis ha beborul az ég, elég csupán megfordítani a napelemet. (Természetesen nem kézzel, hanem automatikával.)

 

Mivel az esővízben olyan oldott sók találhatók, amik tele vannak pozitív és negatív ionokkal, egy olyan réteget kellett képezni, ami képes ezeket a töltéseket átvenni. Éppen ezért a grafén réteget ál-kondenzátorokból és különböző pozitív ionokból (ammónium, kalcium, nátrium) készítették el, ami ezekkel kölcsönhatásba lépve elektromos áramot állít elő.

 

A technológia egyelőre 6,53 százalékos hatékonysággal működik, a fejlesztői előtt álló következő feladat tehát ennek növelése.

 

Az egye csak jobb napelemek mellett ráadásul a megtermelt energia otthoni tárolása is kezd megoldódni, egyre több eszköz közül választhatunk.

 

Forrás: www.hvg.hu