Remek trükk az éjjel-nappal napelem

Remek trükk az éjjel-nappal napelem

Hogyan lehet kiküszöbölni a napelemek legnagyobb hátrányát? Ha egy másik zöld energiaforrással, egy olcsó üzemanyagcellával építjük össze, 

és máris éjszaka is tudunk áramot termelni. Nem valószínű, hogy a megoldás már jövőre megjelenik a boltokban, de jól mutatja, milyen hatalmas lehetőségek vannak a megújuló energiában.

 

Egy napelem és egy üzemanyagcella párosításából született az az újszerű energiaforrás, amelyet a Stanford Egyetem kutatói kísérleteztek ki. A kérdés az volt, ki lehet-e küszöbölni azt, hogy a napelem éjszaka nem termel áramot. A válasz igen: kell hozzá egy hidrogént használó üzemanyagcella, és valami, ami oxigénné és hidrogénné bontja a vizet. A hidrogén azért ideális üzemanyag, mert csupán tiszta víz az égésterméke.

 

A Stanford kutatói gyakorlatilag egy vízbontó készüléket építettek. A vízbe két, szilícium félvezetőből készült elektródát helyeztek, majd zárták az áramkört. Az elektródák elnyelik a napfényt, és energiájának, valamint a napelem termelte áram segítségével oxigénre és hidrogénre bontják a vizet. Az oxigént kiengedik a levegőbe, míg a hidrogént tárolják.

 

Forrás: www.origo.hu