Nappal napelem, éjjel képernyő?

Nappal napelem, éjjel képernyő?

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem tudósai által kifejlesztett fotovoltaikus anyag azon túl, hogy a fényt elektromossággá alakítja, képes fényt is kibocsátani. A kutatók szerint az új

típusú napelemmel olyan képernyőket készíthetnek, amik nappanelekként is funkcionálnak.

 

A napelemet perovszkit, egy nagy hatásfokú, olcsó megoldást kínáló anyag alkalmazásával fejlesztették ki. Fénykibocsátó képességeit mondhatni egészen véletlenül fedezték fel, amikor Xing Guichuan, az egyetem egyik kutatója egy lézert irányított a perovszkitból készült elemre. A kutatócsoport legnagyobb meglepetésére a napelem fényesen ragyogni kezdett, ami azért jelentős, mert a legtöbb napelemeknél használt anyag - érthető módon - elsősorban a fény elnyelésében jeleskedik, nem a fény kibocsátásában.

 

"Felfedeztük, hogy képes foglyul ejteni a fény részecskéket, majd elektromossággá alakítani azokat, illetve ennek fordítottjára is" - mondta a kutatócsoport tagja, Sum Tze Chien. "Az anyag összetételének hangolás

ával igen széles színskála kibocsátását érhetjük el, ami fénykibocsátó eszköznek, például egy lapos képernyős kijelzőnek is alkalmassá teszi"

 

A kutatók szerint az újonnan felfedezett tulajdonságot az ipar a már meglévő technológiáiban is kamatoztathatja. "Rendelkezésünkre áll egy napelem anyag, amit félig áttetszővé varázsolhatunk. Használható sötétített üvegként a jelenlegi ablaküvegek helyett, így egy olyan ablakot kapunk, ami képes elektromosságot előállítani a napfényből. A tény, hogy fény kibocsátására is képes, alkalmassá teszi fénydekorációnak, vagy kijelzőnek a bevásárló központok és irodák homlokzatán" - taglalta Nripan Matthews, ugyancsak a csoport tagja.

 

A Nature Materials szaklapban publikált tanulmányukban a kutatók hangsúlyozzák, a perovszkit napelem előállítása ötödébe kerül a jelenlegi szilícium alapú napelemeknek, mindez a könnyű, oldatalapú előállítási eljárásnak köszönhető, ami szobahőmérsékleten is kivitelezhető.

 

Forrás: www.sg.hu