Munkába állt a legnagyobb naperőmű

Munkába állt a legnagyobb naperőműImmár a fogyasztóknak termel áramot az eddigi legnagyobb, csaknem 400 megawattos naperőmű. Az NRG Energy közölte, hogy a kereskedelmi szakaszba lépett az új,

eddigi legnagyobb naperőmű, amely az Egyesült Államokban állt szolgálatba. Sokan nagy előrelépésként értékelik a hírt, ám mind a költség, mind pedig a környezet terén felmerülnek kétségek.

 Az Ivanpah Solar Electric Generating System több mint 14 négyzetkilométeres területet foglal el Kalifornia és Nevada állam határán, mintegy 70 kilométerre Las Vegas városától. Az energia termelését ugyan a komplexum már tavaly megkezdte, ám a projekt csak most lépett a kereskedelmi szakaszba, vagyis az értékesítés most indult el. A mintegy 2,2 milliárd dollárba (durván 500 milliárd forintba) kerülő erőmű csaknem 350 ezer, három nagy egységbe tömörülő tükörből áll, amelyek mindegyike egy garázsajtóval ér fel - ezek a 140 méter magas tornyok tetején lévő tartályokat melegítik fel, az itt képződő vízgőzzel hajtják meg a turbinákat.

 

Munkába állt a legnagyobb naperőmű

 

Az erőmű ideális környéken található, hiszen a napsütéses órák száma napi és éves viszonylatban itt kimagasló, illetve közel helyezkedik el a gerinchálózathoz, így a csaknem 400 megawattos teljesítménnyel mintegy 140 ezer háztartás energiaellátását biztosíthatja. A kritikusok szerint viszont problémát jelenthet, hogy óriási méretével az adott területről kiszorítja az állat- és növényvilágot, arról nem is beszélve, hogy míg egy hagyományos szénerőművel 100 dollárba kerül egy megawattóra, addig a napenergia esetében ez 261 dollár - elemzők szerint egyébként nagy átlagban a nukleáris energiához képest háromszoros az eltérés.

 

Érdekesség, hogy a Google 168 millió dollárral szállt be a projektbe, a fennmaradó összeg nagy részét (1,6 milliárd dollárt) hitelből fedezik az építők. Az USA energiatermelésének alig 1 százaléka származik napenergiából, ennek most csaknem egyharmadát az új erőmű fogja biztosítani.

 

Forrás: www.sg.hu