Hidrogén hajtással akár 700 km?

Hidrogén hajtással akár 700 km?Családosoknak kedvez a Toyota FCV koncepció, melyet tavaly mutattak be a Tokiói Autószalonon. Bár voltak már korábbi tanulmányok, 2011-ben is FCV-R névvel, viszont

 most jutott arra a szintre az autó, hogy piacképes lehessen. 2015-től lehet megvenni a Toyota FCV-t.

 

A Toyota FCV nem csak különleges formájával, hanem hidrogén hajtásával is felhívja magára a figyelmet. A formatervre mondható, hogy örökölt pár vonást elődeitől, de inkább a prémium kategóriás Lexus-okra hajaz.

 

A márka már az évezred elején is korszakalkotónak számított hibrid hajtásláncával, így legújabb tanulmánya, az FCV is hasonló benyomást kelthet, ugyanis a Toyota lenne az egyik első, aki hidrogénnel hajtott szériaautót kínál ügyfeleinek.

Hidrogén hajtással akár 700 km?

Japánban, a jövő év elején kívánják elérhetővé tenni vásárlóik számára, 2015 nyarára pedig már Európában és Amerikában is kapható lenne. A koncepció alig nagyobb, mint egy Avensis. 4745 mm hosszú, 1510 mm magas, és 1790 mm széles, ami megegyezik egy ideális családi szedán méretével. Az FCV örökölt néhány alkatrészt a hibrid „testvéreitől”. Így megtalálható lesz benne a 21 kW-os akkumulátor és a fékenergia visszanyerő rendszer. Ehhez hozzácsapódik a hidrolízist végrehajtó szerkezet, mely literenként 3 kW energiát képes előállítani hidrogénből. A Toyota mérnökei közel 700 kilométeres megtehető távot ígérnek az új technológiával, ami a belső égésű motorok közt is megállja a helyét, sőt teletankolása sem vesz igénybe három percnél több időt. Hatalmas előnye még, hogy az autó akár -30 Celsius fok alatt is képes üzemelni.

 

Bár a Hyundai és a Mercedes-Benz is régóta foglalkozik az alternatív hajtás e változatával, ekkora sikereket azonban egyiküknek sem sikerült elérnie. A Toyota FCV-t megközelítőleg 7 millió japán jenért vásárolhatjuk meg, ami átszámítva közel 15,5 millió magyar forint.

 

Forrás: www.a5.hu