Épül a legnagyobb árapályerőmű

Épül a legnagyobb árapályerőműAz Atlantis Resources nevű vállalat hatalmas kihívás előtt áll: Hamarosan startol a világ legnagyobb vízalatti energiaprojektje, a MeyGen, amelynek keretében tömegesen telepítenek

 majd turbinákat a vízfenékre. Az ezzel nyert energiamennyiséggel 175 ezer skóciai otthon áramellátását fogják biztosítani.

 

 

Egyre több nap- és szélfarm épül a világban. Most pedig íme, itt a világ legnagyobb árapályerőmű beruházása, a MeyGen projekt. A vállalat nemrég bejelentette, hogy úttörő tervük első fázisa 83 millió dollárból fog megvalósulni. Ez 61 víz alatti turbina építését és üzembe helyezését jelenti, ami 42 ezer otthon energiaellátását oldja majd meg.

 

Többnyire másfél megawatt teljesítményű turbinákról van szó, melyek működése hasonlít a szélerőművekéhez, kivéve hogy itt az állandó apály-dagály jelenség mozgatja a lapátokat. A gépek minimális hatással vannak a környezetre (a fenéken nehezékek tartják őket egy helyben, idővel benövi a vízi élővilág).

 

Az árapály jelenség a közeli égitestek - így a Hold és a Nap - Földre gyakorolt tömegvonzásából alakul ki. A Holdhoz közelebbi oldalon nagyobb erő hat a tengerek és óceánok vizére, mint a Föld szilárd részére, így a vízszint megemelkedik. (A Hold mellett egyébként a Nap is létrehoz árapályt a Földön). Az emelkedés és süllyedés, avagy a dagály és az apály a Föld forgása okán periodikus, naponta visszatérő jelenségekről van szó tehát, és előre pontosan ki is számíthatóak (ezért előnyösebbek is mint pl. a szélerőművek). A dagály és az apály között átlagosan 6 óra 12 perc telik el. Egy évben 705 dagály van.

 

Az árapályerőművek több technikai megoldását is használják a világon. Működési elvük mindegyik esetben a kinetikus energia kinyerésén alapul. A legáltalánosabb megoldásnál (duzzasztógátakban, illetve a folyótorkolatokban) egy gát kerül kialakításra. Az árapály jelenség hatására a gát két oldala között vízszint különbség alakul ki, amelyet a zsilipekkel kiegyenlítenek. A kiegyenlítés során a víz alatt elhelyezett vízturbinák mozgásba lendülnek, meghajtva a generátorokat, amelyek elektromos áramot termelnek. E remek energiaforrásnak azért van néhány hátránya is.

 

Az árapály erőmű működése

Az árapály erőmű működése

Forrás: wikipedia.org

 

A MeyGen teljes elkészültekor 398 Megawatt tiszta zöld energiával fognak ellátni 175.000 skóciai otthont, ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsátást.

"A MeyGen a világ egyik legérdekesebb és leginnovatívabb zöldenergia projektje, ami a vízenergia fontosságát új szintre emeli a globális energiapiacon. Elkészülésével az Atlantis lesz az első független energiaszolgáltató ami víz alatti turbinákból nyer áramot." -  nyilatkozott Tim Cornelius, az Atlantis Resources igazgatója.

A munkálatokba 2014-ben vágnak bele, a hálózat várhatóan 2016-ban kezd energiát közvetíteni.

 

Forrás: www.ecolounge.hu