Energiatermelő vízvezetékek

Energiatermelő vízvezetékekEgy olyan energiatermelő módszert fejlesztettek ki mérnökök az Egyesült Államokban, amelynek segítségével a nagyobb vezetékhálózatban áramló vizet lehet energiatermelésre fogni.

 A LucidPipe Power System tesztelésére San Antonio és Portland városa vállalkozott legméretesebb vezetékeiknek előzetesen arra alkalmasnak talált szakaszain.

 

A Lucid Energy nevű cég termékét egy főnyomócsőhöz csatlakoztatták, amelynek a külső részén kapott helyet a generátor, a csőben pedig egy olyan lapátrendszert telepítettek, amelyet a vezetékben áramló víz hajt meg. Ezzel meg is indulhat az energiatermelés, amely mindennemű negatív környezeti hatástól mentes.

 

A már telepített és működő rendszer, amelynek lapátrésze pontosan illeszkedik egy 42 colos belső átmérőjű vezetékbe (természetesen több vezetékhez is méretezhető a berendezés) jelenleg Portland városi áramszolgáltatójának értékesíti a megtermelt villamos energiát, amellyel az üzemeltetők egy 20 éves szerződést kötöttek. Az egység mintegy 150 lakás éves áramszükségletét képes megtermelni, miközben a bevételen osztozik a városi vízművekkel. A húsz éves együttműködés, illetve az áramvásárlási szerződések lejártával a vízközmű szolgáltató lesz a rendszer tulajdonosa és a bevételekkel is teljes egészében rendelkezik majd.

 

Egy egységet korábban már San Antonióban is üzembe állítottak, de az nem értékesítette külső partner számára a megtermelt áramot. A 100 kilowattos egységekből álló rendszer a körülményektől függően 5-9 cent/kilowattóra költség mellett képes az áramtermelésre, ami a klasszikus megújulós energiatermelő módokkal összemérhető érték.

 

Energiatermelő vízvezetékek

 

Lehet-e jövője a technológiának?

 

Miért ne? Az már most látszik, hogy a technológia működik, és az igény is egyre nagyobb a környezetkímélő és javarészt már meglévő infrastruktúrára alapozott megújulóenergia-termelő rendszerekre. A kifejlesztett berendezés ideális megoldást kínálhat nem csak a hálózatra termelő üzleti modellben, de akár a napelemek mintájára részben kiválthatja a vízközmű vállalkozások belső áramigényét is. A napelemekkel ellentétben ráadásul – jól megválasztott vezetékszakaszok esetében – a folyamatos üzemelés is biztosítható.

 

A megtermelt áram eladása ráadásul idővel a vezetékes víz lakossági díjait is csökkentheti, vagy anyagi hátteret biztosíthat a jövőbeni fejlesztésekhez, már amennyiben a rendszer üzemeltetését a vizes cégek biztosítják.

 

A rendszerek telepítését pedig – ahogyan azt a fejlesztők tervezik – akár a közösségi finanszírozással is meg lehet teremteni. Ez elsősorban ott lehet érdekes, ahol a helyi vízmű beruházásában megvalósuló fejlesztés a pénzt összedobó helyi lakosoknak mondjuk vízdíjkedvezményt jelenthet.

 

Forrás: www.chikansplanet.blog.hu