Energiát termel az új okosablak

Energiát termel az új okosablakAz épületek többségébe manapság alapvetően próbálnak minél több környezetbarát technológiát betenni, így nem meglepő, ha az ablakok is egyre okosabbak lesznek.

 

A jelenlegi legokosabb nyílászárót a Sanghaj Egyetem kutatócsoportja alkotta meg és tavaly októberben mutatta be Yanfeng Gao, a projekt vezetője a nagyközönségnek is az eszközt. Az új "okosablak" képes szabályozni a hőmérséklet-változásokat, teljesen átlátszó (vagyis nem sötétebb, mint az egyébként semmilyen extra tulajdonsággal nem bíró, sima ablakok üvegei) és működéséhez nem szükséges külső energiaforrást biztosítani. Mindezen képességeket a vanádium-oxidnak köszönheti a nyílászáró.

 

Gao és csapata kísérletképpen egy nagyon vékony hártyát tett be az anyagból két polikarbonát réteg közé, majd megfigyelték, hogy szobahőmérsékleten semmilyen változás nem történik az anyagban. Végül kiderült, hogy 68 Celsius-fokig a vanádium-oxid szigetelő hatással bír és átengedi az infravörös sugarakat, efelett azonban megszilárdul a VO2 és visszaveri a napfényt. A szem számára azonban semmilyen változás nem történik, nem sötétedik el az üveg.

 

Ennél is fontosabb azonban, hogy ha ezeket a visszaverődő sugarakat napelembe "vezették", akkor ott energia keletkezett, mellyel sikerült egy 1.5 voltos lámpát is meggyújtani. Természetesen egy ilyen ablak többszöröse lesz majd az átlagos társainak, ám Gao és társai felhívták a figyelmet arra is, hogy egy cég kiadásának 30-40 százalékát a világítás és a fűtés teszi ki és egy ilyen ablakkal csökkenthetők ezen összegek is.

 

Forrás: www.sg.hu