OMV egykori elnöke: napenergia a jövő

A napenergiában látja a jövőt az OMV egykori elnökeNapenergia-hasznosító berendezések telepítésével foglalkozó stájerországi kisvállalkozásba fektetett be viszonylag nagy összeget az OMV egykori vezérigazgatója, 

Wolfgang Ruttenstorfer - írja az osztrák Kurier napilap.

 

A vállalat, a Neovoltaic lakossági napenergia-hasznosító berendezéseket telepít a termelt energia tárolására szolgáló akkumulátortelepekkel együtt. "Ez jelenti a jövőt" - fejezte ki meggyőződését az OMV egykori vezére a Kurier lapnak adott interjúban, hangsúlyozva, hogy a lakossági egyedi berendezések által termelt áramot nem szükséges az áramellátó hálózatba visszatáplálni, mivel az időnként túlterheléshez vezet. Jóval több értelme van szerinte a termelt áramot a helyszínen tárolni.

 

Az áram tárolásához szükséges lítium-ion akkumulátorokat a Neovoltaic a kínai Lishen vállalattól szerzi be. Az akkumulátortelepek maximális kapacitása tíz kilowatt lehet. 

 

A Neovoltaic egy 5 kilowatt áramtermelési kapacitású napenergia-hasznosító berendezést az áramtároló telepekkel együtt 20 ezer euróért értékesít, ami Ruttenstorfer szerint "kilowattóránként bruttó 20 centes áramdíjjal számolva 25 év alatt térül meg".

 

Forrás: www.figyelo.hu