Védtelenek a ­táma­dá­sokkal szemben a napenergia-rendszerek

Védtelenek a ­táma­dá­sokkal szemben a napenergia-rendszerekEgy holland biztonsági kutató sebezhetőségeket talált a napelemes rendszerek legfontosabb részeiben.

 

Willem Westerhof dokumentálta az általa talált számos hiányosságot, amelyek annyira súlyosak, hogy azokat távolról kihasználva a teljes európai áramellátást destabilizálni lehetne, sőt, akár meg is lehetne bénítani. A szakember tavaly év végén akadémiai munkája készítésekor fedezte fel a hibákat. Mielőtt nyilvánosságra hozta volna azokat, értesítette az érintett gyártót, az SMA céget, hogy annak legyen ideje kijavítani a sebezhetőségeket. Ezek egyébként annyira súlyosak voltak, hogy azok kihasználásával koordinált támadást lehetett volna végrehajtani az európai áramhálózat ellen.

 

A lehetséges támadási forgatókönyvet Westerhof Hórusznak nevezte el, mert szerinte a kiváltott hatások olyan eredménnyel járhattak volna, mint egy napfogyatkozás. A hiányosságokat kihasználva a támadók képesek lettek volna túlfeszültségeket vagy áramtüskéket okozni és az áramhálózatokat manipulálni. Amint kiderült, egy kiprovokált, nagy kiterjedésű és 3 órás áramkimaradást okozó támadás egy naposabb júniusi napon akár 4,5 milliárd eurós kárt is okozhatott volna.

 

A Volkskrant holland napilap azt írta, hogy a hatások olyanok lehettek volna, mint egy 2006-os németországi akció, amelyet ugyan szakemberek terveztek meg, de rosszul hajtottak végre. Akkor 5 gigawattot "vettek le" a hálózatból, de a hatásokkal senki sem számolt; 10 millió háztartás maradt áram nélkül és a vasúti közlekedésben is komoly fennakadások voltak.

 

Weesterhof összesen 17 hibát talált, amelyek közül néhány kritikus besorolást kapott. A legmegdöbbentőbb az volt, hogy az SMA, amely vezetőnek számít a saját területén, gyakorlatilag egyáltalán nem foglalkozott a biztonsággal.

 

Forrás: www.sg.hu