Hatékonyabb légkondicionálót fejlesztettek ki Szingapúrban

Hatékonyabb légkondicionálót fejlesztettek kiA kisebb áramfogyasztás mellett a környezetbarát jelleget is kiemelik.A klímaváltozás kellemetlen hatásainak (és z elkényelmesedésnek) köszönhetően folyamatosan emelkedik a klímaberendezések iránti igény, ami nemcsak a környezetre gyakorolt további negatív következmények, de az elektromos hálózat fokozott megterhelése kapcsán is komoly kérdéseket vet fel. Szingapúri kutatók szerint most megtalálták a megoldást.

 

Egyetemi szakemberek tettek közzé egy fontos bejelentést, amely az eddig elért eredményeket taglalja. Ebből kiderül, hogy olyan új klímaberendezést alkottak meg, amely az eddiginél jóval kevesebb áramot igényel, ezzel egy időben pedig a környezetre is sokkal kisebb terhet jelent, hiszen itt a különböző káros gázok helyett mindössze a vízre támaszkodnak a kívánt hűtési hatás elérésében. A csapat két külön részre választotta szét a párátlanítást és a hűtést, ám míg előbbit új, papírszerű membránokkal oldják meg, utóbbi esetében vízcsatornákat alkalmaznak, állításuk szerint pedig akár 18 Celsius-fokos hőmérsékletet is elérhetnek ezzel, méghozzá belső és külső terekben egyaránt.

Hatékonyabb légkondicionálót fejlesztettek ki

Az említett előnyök (a jóval alacsonyabb fogyasztás, valamint a káros anyagok teljes mellőzése) mellett kifejezett előny, hogy a hűtéshez felhasznált vízmennyiség akár 15-szörösét is kinyerhetik a rendszerből (fogyasztható állapotban), ami Szingapúrban kiemelten fontos tényező, hiszen a miniállam számára nagyon érzékeny kérdés a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosítása. Emellett nem következik be különösebb hőleadás, amely a hagyományos egységek másik mellékhatása, és egyben további terhelő tényező a helyi (városi) mikroklíma számára.

 

A munka folytatódik, hogy tovább optimalizálják a rendszert, illetve csökkentsék annak fizikai méretét. Emellett a felhasználóbarát jelleget is igyekeznek kialakítani, valamint valósidejű mérésekkel kiegészíteni a megoldást, hogy folyamatosan mérhessék annak aktuális hatékonyságát.

 

Forrás: www.sg.hu